Rökt ankbröst med havtornsmarmelad och
ankfettsstekta krutonger (4 port) 


 

Ingredienser:

300 g rökt ankbröst
2 skivor formfranska
Bladen från en blekselleri till garnering
Segerssons Havtornsmarmelad
Oliv- eller rapsolja
Ev några hela havtornsbär till garnering

Gör så här:

Skär streck på fettsidan av ankan och lägg den i en stekpanna på lågvärme med fettsidan nedåt.
Låt fettet sakta smälta och häll över det i en bunke.
När såpass mycket fett smält att det finns ca 2 mm fett kvar, höj värmen och ge fettet en knaprig kant.
Lägg ankan på hushållspapper och lägg den svalt. 
Plocka bladen från bleksellerin och lägg dem i iskallt vatten.

Krutonger:
Skär formfranskan i små fyrkanter.
Häll tillbaka fettet från ankan i en stekpanna.
Häll i brödet i stekpannan när fettet har blivit varmt och stek krutongerna tills de fått en gyllenbrun färg.
Smaka av med salt.
Lägg krutongerna på hushållspapper för att bli av med överskottsfett

Servering:

Skär ankan i millimetertjocka skivor och lägg på ett fat. 
Strö över krutongerna. 
Skär havtornsmarmeladen i små kvadrater och strö över.
Lägg de plockade selleribladen på och rippla lite mild oliv- eller rapsolja.



Receptet är framtaget för Segerssons marmeladeri av Emilia Andersson, Grand Hôtels Veranda.